Translate

esmaspäev, 8. september 2014

Külm portselan vol1.

Nonii. tuli, kuulsin, nägin ja hakkasin katsetama.
Külm portselan on selline mass mida kasutatakse tordile traadilillede tegemiseks. pole söödav ja tordiga kokku puutude ei tohiks (ehk siis on otsapidi padrunis või muus sellises anumas, mida mu suhkrulilled on kõik niikuinii), aga võimaldab teha loomulähedasi traadililli ja peaks kuivama täiesti kõvaks ja tugevaks . surfasin netis siis erinevaid retsepte ja hakkasin proovima. leidsin ühe video kus selges inglise keeles on tegemisõpetus : http://allaboutdeco.weebly.com/cold-porcelain-recipe-review.html.
kuna tacky glued ma eestist ilmselt ei leia siis kasutasin tavalist pva-d. ja white tempera colour- ma kasutasin valget pulbertoiduvärvi, sest ei leidnud sellele vastet. kui keegi teab täpselt mis see on või kas seda eestis ka leida võib andke mulle märku. tegin pool kogust prooviks.
retsept:
1/2 cup PVA liimi
1,2 cup maisitärklist
1 spl beebiõli
1spl valget äädikat
1spl kreemi (kasutasin hellosani kuna niveat polnud käepärast)

sega liim ja tärklis kokku, lisa beebiõli ja äädikas ja sega niikaua kuni pole enam ühtki tükki sees.
pane mikrokasse 20 sekundiks korraga ja sega peale igat 20 sekundit. ma lasin kokku 90 sekundit ehk 1,5 min. määri kreem lauale ja mätsi liimisegu niikaua kuni see on peaaegu külm ja pakenda õhukindlalt kotti ning jäta seisma 24ks tunniks. mul jäi uunist võttes segu vist nats liiga kleepuv ja pehme siis peale kreemitamist panin külma pehme segu. järgmisel päeval külmikust võttes oli segi ikka veel pehme ja kleepuv. esimest korda tehes ei tea ju konsistentsi ka milline peaks olema. panin siis uuesti 15-20 sekundiks uuni ja hoopis teine tera. mudides ja jahtudes läks päris heaks ja enam ei kleepunud ka nii palju. näpu all oli mass väga hea. töötasin massiga samuti kui lillepastaga. väga õhukeseks ei julgenud rullida ja tegin liiliat, mis polegi väga õhukeste kroonlehtedega lill. kahjuks pole mul väikest liilia veinerit ja pidin kasutama suurt. lillepastast kehvem on see et (see konkreetne minutehtud) mass kuivab kaua ja on kummine, tõmbab osaliselt kokku ja traati veest läbi tõmmates reageerb massiga ja läheb pruunikaks. ma täpselt ei tea veel kas peaks kuiva traati ehk kasutama? samas kuivab mass täiesti kõvaks ja ei purune kergesti. väidetavalt saab massist teha loomutruumaid lilli kuid me alles saame sõpradeks ja ei oska selle koha pealt midagi kommenteerida. mass ise on näpu all hea ja voolid samuti hea-parem kui suhkrumass isegi ma ütleks. väga oluline on et mikrosse seda liiga kauaks ei jätaks. isegi 10 sekundit võib kogu peo ära rikkuda. järgmiseks päevaks olid õhtul valmis tehtud õielehed ka krussi kuivanud. traadiotsad olid välja tulnud osadel õielehtedel. ühesõnaga esimene katsetus läks täiesti metsa vaatame uuel katsetusel mis paremini annaks teha. vb leiab selleks aijaks ka õigeid koostisaineid ja saab teha täpselt retsepti järgi. veel pean uurima kuidas selle massiga töötatakse ja mis on selle vahe lillepastaga (töötamise poolest just)

 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar