Panen siia koogimeistrist kopeeritud retsepti. Autor Merle Tamm: Sefiiritegu siis selline: 4 munavalget, 300 gr suhkrut, vett nii palju, et suhkur on kaetud ( ca 5-6 spl ehk, mina teen silma järgi) ja veidi voolav poti põhjas ( võta paksupõhjaline pott siirupi keetmiseks ). Pane pott koos vee ja suhkruga tulele ( taimer ca 6-7 minutit ) ja samaaegselt hakka munavalgeid vahustama ( võta kuiv ja suuremas mõõdus nõu vahustamiseks, munavalged peavad olema otse külmikust, lisa väike suts soola ). Kui siirup läheb keema, siis võid ühe nõksu keerata tuld väiksemaks, aga üldiselt lasen mina täistulel keeda. Vahepeal sega 1-2 korda kergelt läbi selleks, et poti külgedele terveid suhkrukristalle ei jääks. Kui 7 min saab täis, siis on aeg vaadata, kas siirup on valmis. Selleks pista teelusikas siirupisse korraks, lase liigsel siirupil ära voolata ja tilguta taldrikule tilgakesi ( mina tilgutan viimasel ajal poti kohal ) - kui viimase tilga taha tekib nn udupeen niidike , siis on siirup valmis (minu pliidil max aeg kokku 7 min 30 sek ). NB! Olenevalt poti põhja paksusest ja pliidist erineb siirupi keetmise aeg . Valmis siirup mullitab ja vahutab korralikult potis ning on hästi tihke välimusega. Üle keeta ei tohi- see juhtub kiiresti- ja siis on siirup tuksis. Nii, valmis siirup võta tulelt ja hakka kohe keeval kujul munavalgevahtu ( vaht peab olema väga tugev, seepärast hakkagi kohe siirupi tegemisega samal ajal vahustama ) niristama, mikserda maksimumkiirusel . Vahusta mõni minut, siis lisa ca 1/4 tl sidrunhapet ( ole ettevaatlik, et palju ei saaks, muidu on sefiir hapu ) ja vahusta veel ca 5 minutit. On küll öeldud, et mõni vahustab ca 15-20 min, aga minul piisab ehk ca 10 minutist korraliku sefiiri saamiseks. Kui sefiir on juba korralikult vahus, siis muutub hästi tihkeks ja hakkab lahti lööma kergelt kausi küljest nagu tugev vahukoor. Jutt sai ilmselt pikk ja segane, aga proovisin kõikide etappide juures võimalikult detailselt asja lahti seletada. Kui paar korda ära teed ( loodan, et pääsed ülekeetmisest ), siis näed, et tegelikult on sefiiri tegemine hästi lihtne .
NB! Tegelikult peaks jälgima , kui kiiresti sinu enda pliidil siirup valmis saab, sest pliidid/potid on erinevad. Samuti oleneb keetmisaeg ka lisatud vee kogusest- kui vett on saanud rohkem, keeb siirup veidike kauem.
mina tegin selle 2kgse tordi jaoks 2 portsjoni jagu sefiiri. tordi vahel on kohupiimakreem-mustikad ja vaarikad.
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar