Translate

pühapäev, 27. veebruar 2011

küpsise- hapukooretort spidermaniga.

oli selline soov. ladusin küpsised ükstisekõrvale ja segasin hapukoore veidikese tuhksuhkruga ja määrisin 1 kihi koorega üle. sinna peale ladusin viilutatud banaani. järgmise kihi küpsiseid kastsin piima siise ja ladusin banaani peale, sinna pal veel koort ja veel 1 kiht piimas niisutatud küpsiseid. ja siis õhuk kiht koort. lasin jahedas koorel ilusti küpsiste sisse tõmmata ja siis panin veel 1 kihi koort peale. kastasin kalevi sidruniküpsiseid mis olid jube muredad. nurgad olid kõik katki ja peale selle polnud nad täita kandilised vaid natuke kumerad. järgmine kord kasutan kindlasti selga küpsiseid. lasin tordil ööläbi tõmmata hapukoorega ja katsin pealmise kihi vahukoore-kohupiimaseguga. tegin sokolaadiga võrgu ja panin martsipanist välja lõigatud ja joonistatud spidermani ja lapse nime peale. ääred samuti vahukoore-kohupiimamassist.


mooni-sõstra muffinid

Tänaseks köögipooleks tegin punase sõstra- mooni muffineid. retsepti võtsin Toidutarest.
2tk muna
250g nisujahu
1tl Küpsetuspulber
150g Suhkur
150ml piim
80g või
3-4 spl Mooniseemned
200g punased sõstrad
Vahusta munad suhkruga (käsitsi). Sulata või ja kui see on pisut jahtunud, lisa munasegule. Sega jahu mooniseemnete ja küpsetuspulbriga ning lisa tainale. Järgmisena lisa piim ning pool kogust punaseid sõstraid. Tõsta tainas muffinivormidesse ja torka õrnalt taina sisse ülejäänud punased sõstrad. Küpseta.
/>

ekleerid

eile sai esimest korda proovitud teha ekleere. sõbrannaga võtsime koos ette. seest siis nii keedetud kondenspiima kui keedukreemiga ja pealt šokolaadiglasuuriga.
keedutaigen:
1.5kl Vesi
100g Või
0.5tl Sool
180g Jahu
4tk Muna
1. Lase vesi koos rasvaine ja soolaga keema.
2. Tõsta keedunõu tulelt, vala jahu sisse ja sega tugevasti.
3. Pane nõu uuesti kuumale plaadile, kuumuta segades, kuni tainas keedunõu küljest lahti lööb ja tainatombu moodustab.
4. Lase tainal veidi jahtuda ja lisa ükshaaval munad. Kui munad on suured, võta üks vähem. Iga muna lisades klopi tainas siledaks.
5. Tainas peab olema ühtlane, paraja paksusega ja läikiv, nii et plaadile pandud küpsetised laiali ei valguks.
6. Tainast küpsetatakse kohe pärast valmistamist. Pritsi tainas läbi koogipritsi või pärgamentpaberist torbiku või pane kahe lusika abil parajad pätsikesed, rõngad või muu kujulised küpsetised küpsetuspaberiga kaetud plaadile.
7. Küpseta 220°C juures 10-15 minutit, siis vähenda kuumust 200°C-le ja küpseta veel 10-15 minutit. Lõpupoole lülita kuumus välja.
8. Ava ahjuuks ja lase küpsetistel natuke jahtuda.

keedukreem:
Koostis:
4 dl piima
2 sl suhkrut
2 kuni 3 sl nisujahu
2 muna
1 sl võid
vanilliekstrakti

Valmistamine:
Sega piim suhkruga ja lase keema. Hõõru jahu munadega hoolikalt läbi ja lisa jahutatud piimale pidevalt liigutades, et ei tekiks klimpe. Kuumuta kreemi nõrgal tulel segades, kuni kreemi pinnale tekivad mullikesed. Lisa või ja jahuta.

šokolaadiglasuuriks ajasin keema vahukoore ja suhkru, lisasin tumeda šokolaadi ja või. ekleerid tegime hästi pisikesed ja suupärased.

laupäev, 19. veebruar 2011

pühapäev, 13. veebruar 2011

sõbrapäevatort

Reedel oli teko sisene sõbrapäeva tordi võistlus. osalejaid oli 17, pooltooted võisid kaasas olla, kaunistused pidi kohapeal valmistama ja tordi kokku ka panema. Aega selleks oli 3h ja võistlus oli individuaalne. züriis oli 3 inimest ja sponsoriks oli toikako hulgikaubandus. minu tordiks oli valge šokolaadi-kirsi toojuustutort munalikööri võikreemi ja valge martsipaniga. selle postituse puhul saan siia panna täpsed kogused kuna pidin arvestama kaalu. sel puhul tegin kodus proovitordi ja kaalusin kõik asjad ära. 3 tundi on minumeelest ilmselgelt vähe tordi kokkupanemiseks ja kaunistuste tegemiseks. ei jõudnudki täpselt aega. napilt enamvähem. ja ühe vea tegin veel- kasutasin võikreemi kõik vahele ära ja unustasin jätta ärte pritsimiseks. keerasin järelejäänud vahukommist ja martsipanist keerud allaäärde, mis jäi väga kole ja viimistlemata. väikest lõiku tordivõistluselt näitas ka tv3 seitsmesed uudised 11.02.2011. osad tordid läksid lastekodudesse ja iga zürii liige sai valida omale tordi. kõik ei olnud magusad vaid oli ka soolaseid torte. teko kodukale tuleb ka kindlasti pilte lähiajal.
Selle tordiga esimese kolme sekka ei pääsenud aga auhinnaks said veel 2 torti lisaks esikolmikule vabastuse kooli praktilisest eksamist. mina olin üks neist. väga hea auhind seegi. lisaks teko põll ja pastakas :)
eelnevalt tegin 2 proovitorti ka. pildid mõned postitused tagasi proovitortidest.
aga siis veidi nässu läinud võistlustort:

selle tordi retsept:
põhi:
5 muna
110g suhkrut
160g jahu
20g valget šokolaadi

niisutus:
150g vett
30g suhkrut
30g vana-tallinnat

vahekreem:
150g knorr vispit või 35% vahukoort
50g suhkrut
50g sidrunimahla
120g toorjuustu
100g valget šokolaadi
75g kirsimoosi või kirsitäidist

vahele:
150g viilutatud banaani

võikreem:
150g võid
110g tuhksuhkrut
85g magustatud kondens.piima
50g munalikööri "Kiiu torn"
20g sidrunimahla

kate:
350g valget martsipani

1.vahusta suhkur ja munad heledaks tugevaks vahuks, sõelu juurde jahu ja ja lisa valge šokolaad riivituna. sega aeglaselt ühtlaseks ja küpseta 23 cm vormis 170 kraadi juures u 25 min. jahuta biskviit ja keera põhi üles poole. lõika see horisontaalselt pooleks.
2.kaalu vesi ja suhkur kuumakindlasse nõusse ja lase tõusta keema. kuumuta kuni suhkrukristallid on lahustunud. jahuta ja lisa juurde vana-tallinn. niisuta biskviit.
3.vahusta vispi suhkruga tugevaks vahuks, lisa värske sidruni mahl ja toorjuust ja vahusta veel veidi. sulata šokolaad ja lisa toorjuustuvahule, sega. ja määri u 5/6 tordi alumisele poolele.
4.lao viilutatrud banaanid kreemile ja kata need teise poole põhjaga. niisuta teine pool. määri küljed ülejäänud toorjuustukreemiga ja kata õhukese biskviidiribaga. niisuta ka küljed.
5.vahusta toasoe või heledaks vahuks, lisa tuhksuhkur, kondenspiim ja vahusta ühtlaseks. lisa sidrunimahl ja liköör ja vahusta veel. määri kõik küljed ja pealmine osa võikreemiga ja vii tort korra külma.
6. rulli martsipan tuhksuhkrul ja kata tort sellega. järgi jäänud ääred mätsi kokku ja rulli uuesti, etsellest saaks teha voldilise lina. kaunista tort vastavalt soovile. roosid ja lehed kinnitasin mina šokolaadiga.

pühapäev, 6. veebruar 2011

makroonid

Siin nad on minu kobrutavad makroonikäkid :D Proovisin täna teha esimest korda makroone. mõtlesin rohkem sõbrapäevakinkideks nii sümboolselt. tänane oli proovipartii. nami-namist võtsin retsepti. päris esimene katsetus läks aia taha sest lugesin retsepti valesti ja segasin miksriga tuhksuhkru-mandlipuru ja taigen läks liiga vedelaks. tegin kohe uue ja pool portsu. kuna ma olin laisk või minu nuimiksri kombain ei teinud kõike mandlit jahuks siis on sellised tükilised need mul. vahele tegin toorjuustu võikreemi ja kasutasin valio soolast võid. (kreemi retsept vt. porgandimuffinid). maitselt said iseenesest head. jahvatades mandleid ja tuhksuhkrut lisasin sinna ka paar tilka mõrumandliessentsi et mandli maitset rohkem oleks ja soolakas toorjuustukreem tasandab makrooni enda väga magusat maitset. aga kui ei proovi siis ei hakkagi õnnestuma eks. et järgmine kord loodetavasti tulevad paremini välja. :P makroonid tegin sellised suhteliselt väikesed. küpsetuspaberi alla tegin ringid a4 koopiapaberile ette viinapitsiga. makroonid tegin ringist igaks juhuks väiksemad. panin ahjule küll 160 kraadi aga millegipärast kippusid küll pealt veidi pruunistuma ja siis keerasin ahju 140 kraadi peale. eks ahjud on erinevad. kergelt käis peast läbi mõte et neid peaks kuidagi saama teha ka soolaseid ju vahel nt maitsevõi vms. sellele peab mõtlema!

toorjuustukreem

vahukoor- 200ml
suhkur-maitse järgi
sidruni mahl- 0,5-1sidrun
toorjuust- 300-400g
hapukoor soovi korral
1. Vahusta vahukoor suhkruga üles. kui kasutad loomset koort siis mitte päris lõpuni ehk viimase piirini.
2. lisa sidruni mahl ja toorjuust ning vahusta segamini aga mitte kauem (loomse koore puhul võidumise oht)
3.soovi korral lisa hapukoor. võib ka lisada sulatatud valget šokolaadi kuni 100g (vahustada segamini) ja erinevaid marju.
muumaitselise kreemi saamiseks jäta sidrun ära ja lisa essentse, kohvipuru, tilk kanget kohvi, erinevaid likööre vms.

toorjuustu-marjatordike

Kuna eile käisid sõbrad külas siis tegin kiirelt väikse koogikese lauale. biskviitide vahele sai vahukoore-toorjuustu kreem, banaan, põldmarjad, vaarikad ja mustikad ja katteks naturaalvalge ja isetehtud martsipan segatuna ja paar vahukommilille. martsipani tegin nii et naturaalvalge, oranz ja kollane värv tegin vorstid, punusin patsi ja siis rullisin ära. panin rullituna 4ks kokku ja rullisin uuesti. sellest ka selline päikeseloojangu effekt natuke.

laupäev, 5. veebruar 2011

raamatutort

Sai tehtud raamatutort. plaanis oli teha lilletraadist vars ja lehed jms roosile aga välja ei tulnud kohe üldse. ja tegin siis ainult martsipanist lille ja varre. kirjutada ei oska! ausõna! peaks äkki proovima ilukirja õppida. kirjaoskamatus rikub terve tordi ära. raamatutordina esimene katsetus. vahel toorjuustukreem kirsside, vaarikate ja mustikatega. katteks valge martsipan ja tekst on suhkrumassi peal. roos martsipanist. raamatu kumeruse sain kui panin alla terve biskviidi, siis kreemi, siis marjad ja marjade peale mõlemale poole sellised kitsamad ribad biskviiti ja siis uuesti kreem. teise poole biskviidist jaotasin kaheks ja jätsin väikse vahe sisse ja biskviidi peale läks võikreem munalikööriga ning sinna peale martsipan.