Translate

pühapäev, 31. oktoober 2010

vahukommimassist roosid vol 2

Suurem kogus roose ja lehti tellimustööna. osad sädelevad osad mitte.
Üritasin pildistada üles ka roosidekeeramisõpetust. Tööriistadest on sul vaja vaid nuga ja oma kahte kätt ja taimerasva, mille saab paarikümne korooniga suhkrukunstist. aga ka ilma rasvata ja tuhksuhkruga saab. valmista vahukommimass ja värvi sobivat värvi. siis veereta pallike olenevalt kui suurt roosi vaja on. siis pista näpud korra tainerasva sisse st tee näpuotsad rasvaseks ja hakka väljapoole liigutustega tegema pallist õie kroonlehte. sellist lapikut äärtest õhukest lehte. ära palju massi korraga välja võtta kuna ta kuivab kiirelt ja tõmbab kooriku peale. siis keera leht kokku ja hakka järjest samasuguseid kroonlehti lisama aga ära eelmist lehte ennem lõpeta kui uus on alanud. ja järjest keeradki neid lehti. alla jääb selline üleliigne osa või jalg mille peal roos seisab. sest õielehed ei tule ju kõik õige suurusega. kui u. 3 v 4 lehte on keeratud siis krutin tagasi õielehtede ülemised ääred ja viimased õielehed, need mis on allpool ja kõige avatumad keeran lihtsalt. neid ei pea kohe üksteise taha ajama. kui roos valmis on, siis lõikan õie jala pealt maha ja valmis ta ongi. sätin kuivama. jala osa saan kasutada uue roosi juures. Taimerasv selle asja juures aeglustab massi kuivamist ja aitab näppudega libedamalt siluda kroonlehti. natuke pildimaterjali ka:

neljapäev, 28. oktoober 2010

porgandikook-astelpaju-mascarponekreemiga ja martsipani kattega

Seekord visuaalselt mitte erit õnnestunud kahjuks. maistelt siiski he ja üldse mitte liiga magus vaid vastupidiselt mahe selline. aga koostisosad panen enivei kirja siia. kes tavalisest biskviidist tüdinenud. vahustasin munad suhkruga 1muna=1sl suhkrut. väikse vormi sisse 4 muna ja tilk keeva vett ennem vahustamist (siis läheb superhästi vahtu ja biskviit tuleb väga õhuline) ja vahustasin ära. siis segasin hulka toore riivitud porgandi ja 4 sl jahu. kaneeli võib ka soovi korral panna. küpsetasin vormis. aga kuna mul oli kiire ja küpsetuspaber otsas siis määrisin vormi seinad võiga ja millegipärast hakkas külge. sellega lõhkusin biskviidi ära kuna üritasin seda suht kuumalt kätte saada. vahele tegin kreemi vigala mascarponest, vispi kreemist, suhkrust ja astelpaju marjadest. mina jätsin marjade kestad sisse aga kes soovib võib need eelnevalt läbi sõela ajada. vahustasin vispi ja suhkru. siis vahustasin hulka mascarpone ja astelpaju. see kreem on väga maitsev. ja siis katsin küllalt paksu kihi toikakost ostetud tavalise naturaalvalge kattemartsipaniga, mille olin eelnevalt kollaseks värvinud. lilled on vahukommimassist ja lehed samuti. kaunistamisel kasutasin veel šokolaadi.

teisipäev, 26. oktoober 2010

Pavlova koogikesed

Eile õhtul tuli mõte proovida siis ära see Pavlova. piltide pealt tundub küll jube isuäratav. aga kuna ma üksi olen peres magusasööja, siis tegin väiksemaid koogikesi mitu tükki ja vahukoort ei pannud kohe kõigile sisse. aga retsept siit: http://thredahlia.blogspot.com/2007/06/beseest-ja-balletist-pavlova.html Mina tegin pool kogusest ja sain 6 koogikest. u 4-6 cm kõrged ja pritsitud ümara tüllega küpsetuspklaadile. ääred kõrgemal. vahukoore vahustasin fariinsuhkruga ja puuviljadeks olid külmutatud mustikad, granaatõun, kiivi ja riivitud laimi koor. suvel maasikatega on see kindlasti väga maitsev. ja üldse. asi on päris magus aga hapude marjadega ja mitte väga magusa vahukoorega väga hea :) et teen teinekordki.

sai

nädalavahetusel poes käies polnud saada pehmet saia. aga kuna mulle toodi purk maasikamoosi, siis hirmsasti oleks tahtnud justnimelt pehmet saia. mõtlesin et hea küll küpsetan ise. hõõrusin pulgapärmi suhkruga ära, lisasin suhkru ja soola. siis veidi jahu, õli ja ülejäänud jahu. sõtkusin taignaks. lasin seista ja kerkida. veeretasin ta pikukeseks, lõikasin sälgud sisse ja panin uuesti kerkima ja siis ahju. ja nii suur tuli. plaanisin ikka väiksemat aga kerkis liiga hästi, kusjuures pärmi maitset ei jäänud, nagu ma algul arvasin. ja oligi pehme soe sai laual. tegelikult jube lihtne ja mõnus :) Kuna mul on väike ahi ja hõõgniidid on ainult all ja peal siis küljed jäid paraku heledamad kui kate ja põhi.

pühapäev, 24. oktoober 2010

spidermani tort 5kg

Pildil on u. 5kg maasika kohupiimatorti banaanidega. katteks valge martsipan äärtes vispi kreem. joonistused shokolaadiga.

laupäev, 23. oktoober 2010

vahukommimass

selleks on vaja:
barbeque valgeid vahukomme 1pk
3spl vett
2-3spl sidrunimahla
soovi korral sidrunihapet
tuhksuhkrut
mina teen tavaliselt 1/3 vahukommidest korraga. panen nad kaussi mida võib mikrolaineahju panna. piserdan peale vee ja sidrunimahla ja panen natiks ajaks uuni. vahepeal kontrollin ja segan. kommid peavad sulama kuni hapukoore konsistentsini. sega vahepeal kindlasti sest muidu võivad kommid olla pehmed aga säilitada oma algse kuju. kui kommid on sulanud lisan lisaks veel sidrunihapet natuke. ja siis tuhksuhkrut tunde järgi. 1/3 peale läheb u 1,5 pki dansukkeri tuhksuhkrut. vaata et ei läheks segu liiga kõvaks siis pole ta enam elastne ja hakkab murenema. kui on vaja pehmemat massi siis pane vähem tuhksuhkrut. oleneb milleks seda kasutada soovid. soovi korral värvi vastavat värvi. kui tead et tahad kogu massi ühte värvi siis on lihtsam segada värv kommide sisse ennem tuhksuhkru lisamist. säilita külmkapis kiles õhukindlalt. rullimisel kasuta tuhksuhkrut või mittenakkuvat silikoonmatti. selline peaks mass olema peale sulatamist. (pildil olevad tükid peaks ka ära sulama või ära segama) aga muidu nagu hapukoor. siin juba vesi ja sidrunhape.

esmaspäev, 18. oktoober 2010

karamellised-toorjuustu trühvlid

Täna uitas mõte trühvlite peale kasutasin analoogset tehnoloogiat nagu domino küpsiste trühvlite puhul. purustasin karamelli ja iirikreemi selga küpsised saumiksriga ja lisasin karamelli. viimase ostsin hiljuti selverist päris suur ämbrike maksis 51 eeki. eesti oma vist on. siis lisasin toorjuustu ja lasin segamini kõik. panin massi külmkappi seisma ja tahenema. mass ei tahene päris nii kui domino oma aga siiski just niipalju kui vaja. võtsin kapist ja veeretasin pallid, siis uuesti külma. seekord sügavasse shokolaadi sulatamise ajaks. sulatan valge shokolaadi ja kastan pallid sinna sisse. kohe torkasin peale india pähklid ja viskasin lusikaga üle tumedama shokolaadiga. siis uuesti jahedasse tahenema. seest:




Keegi tore blogija on need kommid nüüd ka retsepti pannud ja kogused täpsemad tema blogis: http://jansakoogis.blogspot.com/2011/05/truhvlid.html

pühapäev, 17. oktoober 2010

puhh 3,5kg

vahel on toorjuustukreem külmutatud vaarikatega äärtes vispi suhkruga ja peal toikako valge martsipan.

teisipäev, 12. oktoober 2010

minipapud

täna proovisin esimest korda siis ketse teha. shabloonid leidsin kuskilt netist juhuslikult :P muidu jube armas mõte minumeelest. siis suhkrumassist. väga kehva oli teha, suhkrumass kippus kuivama ja murenema ja üldse oli väga halb. vb oleksin pidanud suhkrumassile tarkani vms lisama, et mass oleks elastsem. järgmine kord proovin vahukommimassist või valgest martsipanist, mis ei tohiks nii kiirelt murenema hakata. niiet kindlasti tuleb vol.2 loodetavasti parema tulemusega. shabloonid on võetud sellelt lehelt: http://www.cakecentral.com/modules.php?name=gallery&file=displayimage&pid=1163795

laupäev, 9. oktoober 2010

martsipanikattega kohupiimatort

tänaseks sõbranna juubeliks tegin siis tavaliste biskviitidega kohupiimatordi. kasutasin nii paki kui toru kohupiima, vispit ja hapukoort. biskviitide vahel on lisaks kohupiimavahule ka õhuke kiht jõhvikamoosi ja kompotivirsikud. kate on toikako valgest martsipanist. heledad lehed ja roosid on vahukommimassist, millest kirjutasin paar posti eespool. õnnitluskaart shokolaadist. tumedad lehed kalevi martsipanist. kalevi martsipan värvub paremini ja saab ka tumedamaid värve. lepatriinud ka valgest martsipanist ja täpid tehtud toiduvildikaga. roosidele kasutasin kollast ja snowflake sädelust, mille ostsin suhkrukunst.ee-st






marja-kohupiimatort martsipanikattega "bakugan"

Üks väike kohupiimatort põldmarjade, mustikate ja martsipani kattega 8 aastasele poisile :)

pühapäev, 3. oktoober 2010

domino-toorjustu trühvlid

Sõbranna juurde külakostiks sai neljapäeval tehtud trühvleid. u 38 kommi jaoks kulus 2 tavalist pakki domino küpsiseid ja 1 karp farmi toorjuustu ning u 300-350g tumedat shokolaadi ning 100g valget. purustasin domino küpsised kombainis ja segasin juurde toorjuustu. panin külmikusse tahenema. siis veeretasin pallid ja uuesti külma. sulatasin shokolaadi ja kastsin pallid üksteise järel tumedasse küpsetusshokolaadi. siis uuesti külma tahenema. sulatasin valge shokolaadi ja pritsisin kirdesaia kilekotist kommidele ja paigutasin lehekesed ja pärlid. lehekesed ise on tehtud shokolaadimassist (sulashokolaad segatud glükoosiga) lastud jahtuda ja siis omakorda see mass segatud natukese suhkrumassiga et mass oleks elastsem ja ei sulaks nii kiirelt näppude vahel.

juustu rasvapirukad

Samuti tavaline pärmitaigen. rullisin ära ja lõikasin välja täiskuukujulised vormid panin keskele juustutüki ja võtsin kõik ääred keskel kokku. küpsetasin kuumas rasvas.

pohlakorbid

Tavaline pärmitaigen. veeretasin pallid ja vajutasin lapikuks. vajutasin sisse süvendi klaaspudeliga ja määrisin munamäärdega. raputasin aukudesse natuke tärklist et see yleliigse niiskuse imaks ja panin peale külmutatud pohlad. küpsetasin ja jahutasin siis tegin sidruni mahlaga rufi klar tordizeleed ja panin marjadele. ma unustasin panna suhkru ennem küpsetamist ja sp. on see lihtsalt pohlade peal. (tuhksuhkur)

vahukommimassist roosid

Tänaseks katsetuseks siis vahukommimassist roosid. kasutasin suhkrukunstist ostetud sädelust roosidel ja mulle väga meeldib see sädelus. olen roose teinud mitut erinevat moodi. täna proovisin siis nii et veeretasin käte vahe pallid ja näppude vahel tegin ühe ääre õhukeseks ja keerasin roosiks. pärats lõikasin üleliigse alt ära. lehed muidugi tehtud lehetemplitega.

reede, 1. oktoober 2010

juustukeerud kihistatud pärmitaignast

proovisin siis täna esimest korda teha kihistatud pärmitaigent. aga muidugi unustasin margariini külmikust tuppa tõsta ja sp. ka ei jäänud saiad nii nagu peaks. aga maitselt said küll väga head. tegin pärmitaigna, lasin kerkida ja rullisin neljakandiliseks siis katsin 2/3 margariiniga ja panin kolmeks kokku. mina tegin vaid yhe kihistuse ja sellegi poolhädiselt just külma margariini tõttu. rullisin uuesti ja siis keerasin rullid rohke juustuga. mulle meeldib juustusaiades kasutada gouda juustu kuna ta annab maitset. osad juustud on päris maitsetud saia sees.

shokolaadi-toorjuustutort

vahepeal siis shokolaadi-toorjuustutort kohvise ja kaneelise maiguga. põha tegin nii et muidu tavaline biskviit aga suhkru asemel kasutasin fariinisuhkrut. lisasin tsipa kaneeli ja kohvi pulbrit. vahele läks kreem mis koosnes vispist, toorjuustust, hapukoorest, riivshokolaadist, kohvipulbrist ja fariinisuhkrust. lilled on tehtud lillepastast, lehed ja krussid shokolaadimassist (eelpool on video ja tegemisõpetus) shokolaadimassile lisasin suhkrumassi, see teeb shokolaadi massi elastsemaks ja paremini vormitavaks ja siis ei sula ta käte vahel nii kiirelt. ja äär siis shokolaadist. pritsisin kirde saia kotiga shokolaadi küps. paberile, lasin natuke tahkuda aga ikka nii et ta oleks pehme ja keerasin tordile ümber. väga täpselt ei jäänud aga esimese korra kohta käib kah :P