Translate

kolmapäev, 30. juuni 2010

kohupiima-puuviljatort

see nädal tuleb üks tordi küpsetamise nädal. alustasin siis tänase puuvilja-kohupiimatordiga. u 3kg vahel on rabarberi-maasika kohupiimakreem ja katteks puuviljad zelee all ja triinu enda soovil siis keskel kihvad (midagi temalikku). kuna ma kotka sulge ei osanud teha :P

pühapäev, 27. juuni 2010

kuidas koorida mandleid

kõigepealt keeda mandleid vees kuni 2 min. nii keedad koored lahti. siis kurna ja jahuta nii et ei kõrvetaks näppe. nüüd on koor ilusti lahti. seejärel vajuta pöidla ja nimetissõrmega mandli ümarama otsa peale. nii lükkab mandli terav nina koorest läbi ja koore saab eemaldada kiirelt. kuivata kooritud mandlid ja seejärel siis vastavalt soovile jahvata (martsipani jaoks nt) või tee midagi muud.

maasika-toorjuustutort martsipanikattega

eilseks sõbranna soolaleivaks sai kiiruga tehtud maasikatega toorjuustutort. põhjaks biskviit:
4muna
4spl suhkrut
4spl jahu
vahele läks maasika toorjuustukreem:
200ml vispi kreemi
suhkrut maitse järgi
1 farmi toorjuust
sidrunihape
pool pakki väikest hapukoort
maasikatükid
banaaniviilud kreemile laotatuna ka
ja peale kiire martsipanikate :) lilled olid eelnevalt valmis tehtud. kaalult u 1-1,5kg tuli sellest

reede, 25. juuni 2010

maasika-piima smuuti

maasikad
piim
banaan
natuke fruktoosi

isetehtud martsipan

juba päris ammu sai tehtud ise mandlimartsipani. panen selle tegemise ka siia kirja. äkki kellelgi läheb vaja :)
selleks läheb vaja:
100 g tuhksuhkrut (ma panin tunde järgi)
1 munavalget
võib kasutada mandlilaaste kuid kui on viitsimist siis tavalisi mandleid mis on vaja ise ära koorida. kõige lihtsam on seda teha kui mandlid visata hetkeks keevasse vette ja siis kurnata. nii tuleb koor väga lihtsalt ära. ehk siis koori mandlid ja purusta võimalikult peeneks. sega tuhksuhkruga ja lisa munavalge ning mandliessents. ja sõtku ühtlaseks massiks. mässi toidukilesse ja pane külmkappi. (külmas muutub mass tugevamaks ja käte vahel jälle pehmemaks. mandlite asemel võib kasutada ka ükskõik mis muid pähkleid vastavalt maitsele.

vol.2

banaanijogurti pannkoogid

täna proovisin banaani pannkooke:
400g mumuu banaanijogurtit
3 muna
1 banaan
tsipa soola
1 tass piima u
maitse järgi suhkrut
jahu
praadimiseks õli
muidugi kui teha joogijogurtiga siis pole piima vaja ehk aga mul oli jogurt päris paks. banaani tegin kahvliga puruks ennem taignasse panemist. ja eile lõuna-eestist korjatud metsmaasikad ja mõni mustikas läks moosiks peale.

pühapäev, 20. juuni 2010

sašlõkk

kuna jaanid tulemas siis sai tehtud sašlõkki. 5kg äädikas ja 5kg muus marinaadis. mudiugi panen koostisosi kõike maitse ja tunde järgi niiet kogused on umbes nagu tavaliselt :)
äädika marinaad:
äädikat u 170 ml
150g värsket tilli
1pk loorbereid
soola 1sl kindlasti
suhkrut ka ikka mitu sl
3väikest pki santa maria sašlõkimaitseainet
1 väike pk SM purustatud pipart
200ml õli
pool suurt küüslauku
4kg mugulsibulat
5kg liha kaelakarbonaadi.


olen kasutanud ka pikki ribilõike (saab balti jaama turult) neid on veidi tüütu grillida aga hea snäkkida, marinaad tõmbab kiirelt sisse kuna nad on õhukesed, küpsevad kiirelt ja on odavad. u 27 eek kg. suuremateks üritusteks olen alati teinud neid äädikamarinaadis. teine marinaad oli improviseeritud:
1l keefiri
300ml hapukoort
1 väike tops adžikat
200ml ketšupit
1pk sinepiseemneid
100g värsket tilli
3kg mugulsibulat
soola
pipart
poole sidruni mahl
pool väikest pakki SM liha üldmaitseainet
pool väikest pakki SM tsitrus grillsegu


5 kg liha

hello kitty sidruni-toorjuustu tort martsipaniga




laupäev, 19. juuni 2010

puuviljasalat juustu-jogurti kastmega

kuna vanemate juures üks istumine tulemas siis proovisin puuviljasalatit uut moodi. tavaliselt on puuviljasalat (suhkruga) ja jäätis kõrvale. aga seekord tegin kohe kastme ja segasin selle puuviljadega kokku. puuviljadest kasutasin:
1 banaan
1 pirn
tükike arbuusi
1 õun
pool väikest melonit (u 250g)
peotäis tumedaid viinamarju
1 väike ananassi konserv
peoga maasikaid
pool apelsini
kiivi jäi välja kuna kiivi ei soobi piimatoodetega siis kui see peaks seisma. nt järgmine päev. olen kunagi jogurti-puuviljasmuuti ära rikkunud nii. järgmiseks päevaks oli kibe. niiet ei hakanud riskima
ja kastmesse:
2 pk farmi toorjuustu
400-500ml koorest vaarikajogurtit
1 spl hapukoort
veidi puuviljasuhkrut

reede, 18. juuni 2010

maasika-arbuusi smuuti banaaniga

tänaseks vitamiinipommiks siis maasika smuuti arbuusi ja banaaniga. selleks kulus maasikaid, arbuusi, banaani, ja fruktoosi ehk puuviljasuhkrut. koguseid maitse järgi :)

võikreemitort toorjuustu-maasika sisuga

kasutasin seekord poest ostetud biskviitpõhja kuna mul oma pliit jätkuvalt ei tööta. aga piltidel astemeliselt tegemine näha :)





neljapäev, 17. juuni 2010

kirju koer

tänaseks siis kirju koer. seda polegi ammu teinud juba. mul selline retsept:
3pki küpsiseid
1pk võid
3 muna
3spl suhkrut
3spl kakaod
marmelaadi

purustasin küpsise, segasin toasooja või ja muude ainetega ja siis voolisin vorstiks ja sügavkülma. pärast lõikasin viiludeks ja sõin.
mina tegin pool kogusest.

teisipäev, 15. juuni 2010

võikreemi tort "pontu"

Homsele Keila sos lasteküla sünnipäevale sai tehtud koeratort. võikreemiga pealt, seest biskviidi ja sidruni-toorjuustuga. minu päris esimene "ruumiline" tort ja aega ka võttis ikka mingi 4h umbes. muidugi hakkas täna ahi streikima ja lõpetas töötamise. õnneks oli mul väike vana ahi veel alles ja tirisin selle siis garaažist välja. ruumilist torti teha on raskem kui ma algul julgesin arvata et kõik jääks nii nagu peab. vajab veel harjutamist ühesõnaga :P küpsetasin kõigepealt 2 ümarat koogipõhja suuremas ja väiksemas lahtikäivas vormis vastavalt 6 ja 5 munaga. jahu panin mõlemasse 2spl ettenähtust rohkem et biskviiti kannataks noaga vormida ja see lössi ei vajuks.
toorjuustukreemiks kasutasin:
u pool 1l pakki vispit
sidruni mahla
nats hapukoort
1,5 pakki farmi maitsestamata toorjuustu.

võikreemile kasutasin:
500g võid
u 200g kondenspiima
250g tuhksuhkrut
vanillisuhkrut
sidrunihapet, et asi nii lääge poleks.

värvisin kakaoga pruunikaks. silmadeks ninaks ja keeleks martsipan. silmad ja nina värvitud söetablettidega (uhmer puudus).siin paar pilti. üritan selle hommikul tallinna toimetada ja siis sealt kellegi kätte kes ta keilasse viib :)
hetkel pildid kehvakesed äkki saab homme ühe ilusama pildi siia juurde ;)


siin näha õiged värvid.

esmaspäev, 14. juuni 2010

kodune borš

vaja läheb:
4spl tomatipastat
400-500g riivitud keedupeeti
2sl äädikat
1sl suhkrut
2-3 porgandit
1 suur sibul
250g liha
pool väikest kapsast
2 kartulit
sool
pipar
see retsept on kõige parem. ma seekord muutsin veits ainete vahekordi vastavalt nende olemasolule ja kasutasin ära paki juurviljad. ehk need rohelised oad siis.

pane väike osa peedist eraldi kaussi ja lisa sinna suhkur ja äädikas see peedisegu jääb lisamiseks kõige lõpus et supp saaks punase värvi.tükelda kartultükelda liha ja pruunista pannil lisa tsipa soola ja pipart. pärast pruunistamist pane liha potti ja tükelda kapsas sinna juurde.pane pannile sibul, porgand ja keedupeet ja pruunista kuni tükid on poolpehmed. siis lisa pool tomatipastast ja prae veel veidi aega. seejärel kalla kogu mass potti kapsa ja liha juurde.keeda vaiksemal tulel kuni kõik juurviljad on pehmed. lisa kartul ja teine pool tomatipastast ja keeda kuni ka kartul on pehme. enne tulelt võtmist lisa supile see väike osa peeti mis on koos äädikaga. maitsesta ja naudi :)

pühapäev, 13. juuni 2010

martsipani lilled ja hello kitty

paar lillekest ka täna ja üks hellokitty mis läheb vastava teemalisele tordile varsti :)

rasvapirukad moosi ja kohupiimaga

kuna ka täna oli kehva ilm ja seetõttu kodune päev siis muidugi pool päeva köögis nagu minu puhul ikka :D täna siis rasvas tehtud moosi ja kohupiimapallid. esmakorselt minul. tegin tavalise pärmitaigna ja lasin kerkida. siis veeretasin väiksed pallid ja ennem õlisse pistmist nats veel kerkisid küpstuspaberil ja siis õli sisse. valmisid kiirelt ja kerkisid õlis silmnähtavalt. hiljem pritsisin sisse moosi ja kohupiima spetsiaalse moosipallidele mõeldud otsikuga.

laupäev, 12. juuni 2010

maasika-moonimuffinid ja shokolaadi-metspähklimuffinid

ja muffineid küpsetasin täna. kuna ma olen muffinite osas laisk ja jätan need "kiirelt midagi head ja alati varuks olemas" rubriiki siis mul on koguaeg kalevi muffinipulbrid kapis olemas. lisan neile lihtsalt erinevaid maitseid ja lisandeid. täna siis maasika-mooniseemne muffinid ja shokolaadi-pähkli muffinid.maasika muffinid seest:

martsipani lilled

käisin eile shoppingul ja kokkamistarvete jahil soomes helsinkis. kuna eestis on see valik väga nigel kui mitte öelda et puudub. saab küll netist tellida aga oma silmaga näha ja näppida on ikka teine asi. aga eks ma uusi põnevaid ja puuduvaid asju tellin ikka eestist. koguaeg soome käia sellepärast läheks kalliks kui muud asja sinna pole :P kulutasin ligi 70 eurot ja minu saak oli selline :täna olen veetnud poole päeva köögis katsetades uusi vorme ja üldse igasuguseid variant lilledest ja siin on tänase päeva tulemus:liilia vor jäi hetkel proovimata kuna ma millegipärast ei ostnud liilia südamike traadi otsas. ja ilma nendeta pole ju liilia mingi liilia. eks ma siis tellin need ja siis saan liiliat katsetada :) olen eelnevalt tuhninud erinevates blogides ja päris tavaliste piparkoogivormidega saab tegelikult ilusaid lilli. väikesed lilled roosi õietupe lõikuriga, kallad südamevormiga, nelgid nelgivormidega 2 suuremat lille südamevormiga, lehed lehetemplitega:ümara piparkoogivormiga:gerbera õie templitega ilma mustrit pressimata:gerbera õie templitega:gerbera õie templitega:osad lilled on pealt veel tuhksuhkrused. ilma selleta jäävad nad laua külge kinni. mul ei ole veel mittenakkuvat silikoonmatti kuis neid saaks äkki ilma tuhksuhkruta rullida. südamevormidega: